God Jul och Gott Nytt År – Nyårskrönika

God Jul önskar Privatmäklaren

Att betala ett lågt arvode och själv ta kontrollen över sin bostadsaffär har aldrig varit mer aktuellt. I vår nyårskrönika ser vi tillbaka på 2022 och blickar framåt mot 2023.

Bostadsmarknaden 2022…

Även om bostadsmarknaden för första gången på länge visat sig sårbar så ser vi positivt på framtiden. I grunden så råder det ett underskott på bostäder i landet och vilken typ av bostad vi efterfrågar förändras genom livet. Det som krävs för att få igång en fungerande bostadsmarknad igen är lite lugn och ro så att man kan vara lite tryggare med hur framtiden ser ut.

De senast månaderna har präglats av att säljare och köpare står väldigt långt ifrån varandra i synen på vad bostäderna är värda. Köparna ser bara rubrikerna kring krig, elpriser och stigande räntor. Säljarna, å sin sida, har fortfarande i färskt minne vad grannen fick betalt för sin bostad så sent som våren 2022 då priserna på många håll i landet nådde rekordnivåer.

…och bostadsmarknaden 2023

Den ledande bostadportalen Hemnet har frågat sina besökare om vad de tror om bopriserna under det kommande året. Även om många (26 procent) tror att priser kommer att fortsätta ned ytterligare 6-12 månader innan det vänder eller planar ut så tror 27 procent att vändningen kommer inom 6 månader. I fråga om hur mycket Hemnets besökare trodde att att priserna skall ned svarade 14 procent att de inte tror på några ytterligare nedgångar från dagens nivåer och 29 procent att de bara tror på små nedgångar (mellan 1 och 5 procent). Det Hemnet inte skriver i sin krönika är dock att detta innebär att så mycket som 57 procent av besökarna tror på nedgångar större än 5 procent innan vi får se en vändning.

En annan spännande fråga inför 2023 är hur ”slaget om bostadssök på nätet” utvecklar sig. Hemnet har fortsatt att dominera, men utmanare som Booli och Boneo jobbar vidare för att kapa åt sig andelar. När Hemnets priser för annonser rusar i höjden samtidigt som både hushållens och mäklarnas marginaler krymper öppnar det för utmanare av Hemnet.

Ta kontroll över din egen bostadsförsäljning

När det är trögt på bostadsmarknaden är det mer aktuell än någonsin att själv engagera sig i sin försäljning. Med Privatmäklarens tjänster för att sälja bostäder kan du ta full kontroll över din försäljning och samtidigt betala ett lågt fast arvode. Hör av dig så berättar vi mer om hur du bäst säljer din bostad 2023.

God Jul och Gott Nytt År

önskar Privatmäklaren