Kommande, snart till salu, på G – förmarknaden för bostäder i Sverige

kommande till salu

En tydlig trend på bostadsmarknaden är att allt fler bostäder först publiceras som ”kommande” innan de hamnar som ”Till salu” på Hemnet. Objekten går i många fall inte att hitta på Hemnet och allt oftare säljs bostäderna redan på denna ”förmarknad”. Många spekulanter har börjat bevaka mäklarnas hemsidor när de inte längre kan ”lita på Hemnet”. Vad beror trenden på? Vilka tjänar på den och hur skall man själv agera när det är dags att sälja eller köpa en ny bostad?

Allt fler bostäder säljs innan de når öppna marknaden

Enligt den statliga bostadssajten Booli så är fenomenet med försäljningar på förmarknaden vanligare för bostadsrätter än för villor. Lägenheterna ligger längre tid på förmarknaden än villorna. Att lägga ut bostäder som ”kommande försäljningar” på förmarknaden är vanligare i storstäderna än i små och medelstora städer. En växande andel av objektet på förmarknaden når heller aldrig den öppna marknaden, utan säljaren hittar sin köpare på förmarknaden.

Många olika begrepp för bostäder som snart är till salu

Förmarknaden för bostäder blir lätt förvirrande. Inte minst p.g.a att i princip alla mäklarfirmor hittar på något eget finurligt begrepp med någon ”twist” för att marknadsföra sina ”kommande försäljningar”.

Exempel på begrepp för bostäder snart till salu är:

  • Förmarknad,
  • Pre-market,
  • På G,
  • Kommande
  • Läge +,
  • På glänt
  • Snart här
  • Försprång
  • Osv.

Begreppen innebära mindre skillnader, men i princip är det samma sak. Dvs mäklaren har förberett en försäljning men säljaren är av olika anledningar inte redo för att dra igång med visningar ännu. Samtidigt vill man ”testa marknaden” och samla potentiella köpare inför försäljningen.

Vad beror trenden med kommande försäljningar på?

Den främsta anledningen till explosionen av objekt på förmarknaden är att mäklarfirmorna har hittat ett sätt att sänka tröskeln för nya kunder att gå in i ett samarbete. Genom att säga att säljaren kostnadsfritt kan förbereda sin försäljning utan att binda upp sig så fångar mäklarna in nya kunder. I praktiken är det såklart svårt att lämna den mäklare man förberett sin försäljning med.

En annan orsak är att Hemnet under senare år höjt sina priser dramatiskt. De tar lika mycket betalt för att lägga ut bostad som kommande försäljning som för att lägga ut annonsen skarpt. Många väljer därför att göra sitt ”test av marknaden” utanför Hemnet. Men det är alltså inte på Hemnet man skall leta om man skall hitta det breda utbudet av kommande försäljningar.

Ytterligare en anledning att man lägger ut hus och lägenheter på förmarknaden är att det kan vara en bra strategi för att få maximalt betalt.

Måste man bevaka mäklarnas hemsidor för att inte missa sin drömbostad?

Nej det måste man inte. Men de flesta behöver flytta sitt fokus från Hemnet till Booli. Booli är nämligen inte beroende av att mäklarna, via sina datasystem, publicerar bostäderna. Booli hämtar istället på egen hand på ett sätt som liknar hur Google hämtar information. På så sätt kan man säga att Booli är som ett Google för bostäder i Sverige. Booli plockar därmed upp även bostäder som bara lagts ut via mäklarnas hemsidor.

Booli undersökte i november 2021 hur många kommande försäljningar de hade på sin sajt och jämförde med Hemnet. Det visade sig att Booli hade inte mindre än 740% fler kommande försäljningar sökbara via sin sajt. Det säger sig själv var man skall leta efter kommande försäljningar.

Hur skall jag tänka när jag säljer min egen bostad?

Genom att först lägga ut objektet som kommande kan man, om man har väldigt bra koll på prisläget i området, göra en bra affär. Inte sällan hör någon av sig och vill göra en snabb affär och lägga på en rejäl premie ovanpå utgångspris. Då kan säljaren slå till direkt. Får man inte sitt drömbud har man ju ändå kvar möjligheten att sälja på den ordinarie marknaden. Det är därför rationellt att först lägga ut sin bostad som kommande.