Amorteringskravet är tillbaka

Ett hus som genomgår överlåtelsebesiktning

Våra lagstiftare valde att pausa amorteringskravet när det såg ut som att Coronakrisen skulle kunna leda till ekonomiska problem för hushållen. Resultatet ser ut att vara att priserna under pandemin gått upp. Det behöver inte nödvändigtvis bero på det, men det kan inte ha motverkat trenden med stigande priser. Hela idén med amorteringskravet torde vara att se till att köpare har större marginaler och minskat låneutrymmet. Oavsett om det är frivilligt eller inte så kan det vara klokt att amortera ner sin skuld. Avanza, som dels säljer bolån med bra villkor till bostadsägare med goda marginaler och dels förmedlar värdepapper har ett längre inlägg om vad som är smartast av att amortera eller spara på börsen i ett läsvärt blogginlägg Bolåneskolan #4 När ska man amortera och när ska man spara?

Spara eller amortera?

Avanzas Moa Langemark skriver bland annat att ungefär 50 % belåning är bra som riktmärke. Fram till man nått ner till det tolkar jag det som att hon menar man ska amortera en del varje månad, oavsett om staten tvingar dig eller inte. Det verkar som en rimlig avvägning och dessutom klokt att sträva efter en ännu lägre belåning kan vara bra om man närmare sig pension och den stundande inkomstsänkning det brukar innebära. Så som bolåneräntor och börsen utvecklats de senaste 10 åren har det uppenbarligen varit bättre i sett så här i efterhand att låna max man får, inte amortera alls och stoppa in allt man kan på börsen. Om det inte är i efterhand (vilket det aldrig är när du fattar beslutet) så är det så klart mer riskabelt att göra så än att betala tillbaka lite på sina lån. När boräntorna går upp och börsen avstannar eller gå ner så hade det varit bra att varit mindre riskbenägen skull man då tycka i efterhand. Det är också svårt att veta i förväg vad som ska hända och tima marknaden ofta näst intill omöjligt. Det handlar förmodligen mer om hur man är lagd.

För att få perspektiv och nyanser så är det värt att betänka att de flesta inte skulle blanco-låna för att sätta in pengarna på börsen trots att man kan blanco-låna för 4-6% och börsen brukar ge 7% i snitt. Varför inte? Risk. Varför resonera annorlunda med sina bolån? Dels så är det mindre risk om man har en säkerhet och relativt små lån (exempelvis under 50 %), och dels är marginalerna större om man kan låna till 1-2 %. Risken är mindre och avkastningen större om chansningen går hem. Lite rationellt trots allt.

Mäklarperspektivet

Jag tror amorteringskrav är bra eftersom det är uppenbart när man förmedlar bostäder att minst 80 % köper för så mycket de kan (får låna till), och amorteringskravet verkar dämpa dem lite. Sen kan man tycka det är sorgligt att befolkningen behöver hjälp för att inte ta för stor risk, men jag tror det beror på att det finns starka skapade incitament, också de från statens sida, att agera så pass riskbenäget som många gör då de de facto spekulera med lånade pengar. Dels låga räntor i sig och dels en stigande börs beror säkert, åtminstone delvis, på den politik som förs med låga räntor och därmed rekordstort skapande av nya riksbankspengar. Någonstans ska de ta vägen och hittills har de hamnat på bomarknaden och börsen verkar det som.

Tar festen slut nu?

Det är svårt att säga när bopriserna stannar av i förväg men senast när räntorna går upp eller om nybyggnationen tar fart borde det i alla fall stanna upp, eller gå ner. Amorteringskravet har hittills inte verkat kunna stoppa uppgången om det är en del av målet med dem eller inte. Även om den uppgång vi sett fick ytterligare fart när det pausades och en del menar att marknaden nu i samband med att det återinförs kommer stanna av är det viktigt att komma ihåg att korrelation inte alltid innebär kausalitet. Bara för att två saker händer samtidigt betyder inte det att den ena orsakat den andra med andra ord.