Behöver man anlita en mäklare?

I boken Freakonomics som kom ut 2005 beskriver författarna Steven Levitt och Stephen J. Dubner olika ekonomiska företeelser i samhället. En av sakerna de undersökt är om det är värt att använda sig av en fastighetsmäklare när man säljer sin bostad.

Mäklare låter egna bostaden ligga längre på marknaden

En mycket intressant iakttagelse från deras undersökning var att mäklare i USA i genomsnitt marknadsförde sina egna (eller närståendes) bostäder 10 dagar längre än när de förmedlade bostäder åt sina ”vanliga klienter”. De fick också i genomsnitt 3% procent bättre betalt för sina egna/närståendes bostäder i jämförelse med sina klienters.

I Sverige får en mäklare inte förmedla sin egen eller en närståendes bostad, vilket gör en liknande undersökning omöjlig att genomföra här. Dock är det väldigt intressant att mäklare ligger ute på marknaden en längre tid med sina egna bostäder. Varför är det så?  Sanningen, som även resultatet i studien visar, är att man ökar chansen att få ett högre slutpris om man ligger ute på marknaden en längre tid. Det är med andra ord inte bra att stressa under sin bostadsförsäljning. Det bästa är att ha is i magen och vänta på den rätta köparen. Sen kan även den rätta köparen såklart dyka upp tidigt i processen.

Snabb försäljning mest lönsamt för mäklaren

Det råder alltså en intressekonflikt mellan säljare och mäklare. Mäklaren vill främst att försäljningen går snabbt medan säljaren såklart är mer intresserad av att få maximalt betalt.

Men mäklaren borde väl också vilja att säljaren får så bra betalt som möjligt? Varför har mäklaren inte lika mycket tålamod när hen säljer sina klienters bostäder som när hen säljer sin egen eller en närståendes bostad? Förklaringen är väldigt rationell – det är helt enkelt mer lönsamt med ett snabbt avslut så att mäklaren kan gå vidare och arbeta med nästa uppdrag.

Om vi tar ett exempel så skulle en mäklare med 5% i provision, som får upp priset med 100 000 kr via 10 dagars extra annonsering och ett par extra visningar, enbart få 5000 kr mer i arvode. Det blir inte många tusenlappar kvar till mäklaren när skatten dragits och mäklarbyrån fått sitt. Med andra ord är det fördelaktigt för en mäklare att sälja sina objekt så snabbt som möjligt för att öka sitt lönekuvert. Detta är knappast något som gynnar kunden.

Behöver man då anlita en mäklare för att sälja sin bostad? Svaret är nej. Man behöver inte anlita en mäklare för att sälja sin bostad. Problemet när man säljer helt privat är att man inte får annonsera på Hemnet. På Hemnet får bara mäklare annonsera.

Man kan fortfarande nå ut hyggligt genom att annonsera på Blocket och Booli, men Hemnet är ändå den överlägset viktigaste kanalen. Säljer du en bostad för mer än ett par hundratusen kronor – då kommer du garanterat att tjäna på att vara på Hemnet.

Sälja utan mäklare kräver kunskap

På websidan Investopedia, som är världens största hemsida för finansiellt innehåll, har de tillägnat en hel artikel åt Freakonomics upptäckt om hur fastighetsmäklarna agerar när de säljer sina egna bostäder. De påpekar att man alltid kan välja att sälja sin bostad själv. Men att man då behöver vara medveten om den extra tid det tar att ha kontakt med spekulanter och att sköta annonseringen själv. Man behöver utöver det även vara duktig på den juridiska aspekten vid fastighetsaffärer för att få till ett giltigt kontrakt.

När de listade för- och nackdelar med att använda sig av en mäklare jämfört med att annonsera själv, kom de fram till att det för det mesta ändå är att värt att anlita en mäklare. En av anledningarna är att mäklare får till en attraktiv och relevant annons för bostaden. Den enskilt viktigaste anledningen var annars just spetskunskap när de gäller den juridiska aspekten. Det är svårt att skriva kontrakt som innehåller alla relevanta delar av en fastighetsaffär. Med en mäklare kan man lita på att kontrakten blir skrivna på ett korrekt sätt.

Privatmäklarens mäklartjänst – den gyllene medelvägen

Hos oss på Privatmäklaren hjälper vi dig med både annonsering på Hemnet samt med alla juridiska kontrakt som måste till vid en bostadsförsäljning. Vi tror att du vet mest om din egen bostad och därmed kan hålla i visningarna själv.

Du styr själv hur länge du vill marknadsföra din bostad och hur många visningar du vill hålla. Du behöver därför inte betala för något som du klarar bättre på egen hand.

One thought on “Behöver man anlita en mäklare?

Comments are closed.