Bostadsrätter slog rekord i juni

Juni 2020 slår rekord i försäljningar av bostadsrätter i Sverige. Detta visar Hemnets färska statistiska underlag för bostadsförsäljningar i landet. Vid jämförelse av bostadsrättsförsäljningar från juni 2019 såldes 19 procent fler bostadsrätter i landet och hela 24 procent mer i Stockholmsregionen. Det är inte bara en kraftig ökning jämfört med förra året utan också den högsta siffra för en junimånad så långt Hemnet har fört data.

Orsakerna till detta kan såklart vara många men att Coronapandemin spelar en stor roll verkar de flesta vara eniga om. Erik Holmberg på Hemnet har analyserat statistiken med följande kommentar:

”Det är en effekt både av att vi hade en avvaktande vår, som gjorde att det funnits ett uppdämt behov av att köpa och sälja, och av den speciella sommar vi har där många är hemma”

Tidigare år har alltid månaderna innan och efter sommaren varit aktiva månader på bostadsmarknaden. Detta mönster tror vi på Privatmäklaren inte kommer vara lika påtagligt denna sommar. Vår analys är också att marknaden för bostadsförsäljningar gynnas av att de flesta väljer att stanna hemma och semestra. Det finns med andra ord gott om både säljare och köpare som istället för en solsemester kan lägga mer tankar på en bostadsförsäljning eller ett bostadsköp.