Bra knep för att lyckas med visningen!

I vår affärsidé på Privatmäklaren ingår det att kunden visar sin bostad själv. För många kan det vara en ovan situation. Jag tänkte därför ge några tips på vägen för att få dig att lyckas med din visning.

Det viktiga under visningen är att vara informativ och behjälplig snarare än säljig. Ett bra mål är att spekulanten ska gå från visningen med en bra känsla och ett leende på läpparna. De flesta mäklare tar till klassiska kommunikationsknep när de får chans att prata med spekulanter under visningen. Dessa knep är välkända hos kommunikatörer när det kommer till att övertyga människor. Målet är att framstå som en trevlig och positiv person. Här kommer en lista med några av dessa knep som kan få dig att lyckas med din visning.

1. Ett leende på läpparna gör stor skillnad

Det första intrycket säger allt. Många menar att man enbart har 7 sekunder på sig att göra ett bra första intryck. Forskning visar även att det är lättare att komma ihåg en leende person. Att mäklare ofta ler, är välkammade och bär kostym är inte en slump. Alla dessa attribut skapar en positiv uppfattning om mäklaren. Du behöver inte själv bära kostym förstås men poängen är att skapa fördelar genom ett bra första intryck.

2. Var smart och spegla spekulanten

I mötet med en ny person kan det vara smart att observera kroppsspråk, röstnivå och personlighet. När man väl fått en bild av personens beteende kan man på ett smart sätt försöka spegla personens rörelsemönster och sätt att prata. Studier visar nämligen att människor ofta tycker bättre om personer som har stor likhet med dem själva. Med andra ord kan det vara bra att ta fram de stora gesterna och kroppsspråket mot en utåtriktad spekulant medan man kan ta det lite lugnare med en mer introvert person.

3. Var intresserad och ställ frågor

Alla människor gillar att känna sig viktiga och intressanta. Att vara vänlig och visa intresse för spekulanten är därför fördelaktigt. Det är alltid bra att ställa frågor om personen i fråga. Detta gör att spekulanten känner sig välkommen och väl till mods. Det viktiga är att hålla dessa frågor på en socialt lättsam nivå. Det är trots allt en ny bekantskap och fokus ska såklart ligga på visningen av din bostad.

4. Kom ihåg spekulantens namn

Det är inte många saker som får människor att känna sig mer bekväma och respekterade än att höra sitt eget namn. Att välkomna spekulanten med dess namn är med andra ord alltid uppskattat. Du kan även på ett taktiskt sätt upprepa namnet när ni pratar under själva visningen. Att nämna spekulantens namn är ett bra sätt att skapa en trevlig atmosfär under visningen.

5. Hitta saker ni har gemensamt

Om det är svårt att komma igång med kallpratet är det alltid bra att försöka hitta saker som du har gemensamt med spekulanten. Ni kanske har barn i samma ålder, utövar samma fritidsintresse eller gått på samma skola. Försök att hitta sakerna ni har gemensamt! Använd sedan dessa saker för att bygga en bro mellan dig och spekulanten.