Efter de senaste dagarnas kraftiga börsfall är det mycket funderingar kring hur detta kan påverka bostadsmarknaden. Börsen är en kraftfull indikator på den ekonomiska riktningen, men dess direkta inverkan på bostadsmarknaden är ofta överskattad. Även om en kraftig nedgång på aktiemarknaden kan skapa osäkerhet och påverka marknadspsykologin, finns det flera andra faktorer som spelar en mycket större roll när det gäller att bestämma bostadspriserna. I veckan har SBAB:s chefsekonom Robert Boije varit mycket i media för att förmedla vilka faktorer som främst påverkar bostadsmarknaden – och det är inte börsen.
De viktigaste faktorerna som styr bostadspriserna
De främsta faktorerna som påverkar bostadspriserna är sysselsättning, disponibel inkomst och ränta. Dessa faktorer är grundläggande för hur mycket vi kan investera i våra bostäder. När fler människor har arbete och hushållens inkomster ökar, blir fler benägna att köpa bostäder. Dessutom är räntan, särskilt bolåneräntan, en av de mest avgörande faktorerna för bostadsprisernas utveckling. Låga räntor gör det möjligt för fler att låna mer, vilket driver upp efterfrågan och därmed priserna på bostadsmarknaden.
Psykologi och marknadens sinnesstämning
Marknadspsykologi spelar också en roll, särskilt på kort sikt. En stark tro på en positiv framtid för ekonomin kan driva upp bostadspriserna, medan osäkerhet och rädsla kan leda till försiktighet bland köpare och säljare. Även om psykologi kan förändras snabbt och påverka marknaden, är dess effekter ofta tillfälliga jämfört med de mer fundamentala ekonomiska faktorerna.
Börsens indirekta påverkan
Börsen, å andra sidan, påverkar bostadsmarknaden främst indirekt. Robert Boije, chefsekonom på SBAB, förklarar att ”När vi tittar historiskt på vad det är som påverkar bostadspriserna är det framförallt två andra variabler som sticker ut: bolåneräntorna och hushållens inkomster”. Börsutvecklingen påverkar hushållens känsla av ekonomisk säkerhet, vilket i sin tur kan påverka deras benägenhet att ta risker, såsom att köpa en bostad. När börsen faller kraftigt känner sig hushållen ofta fattigare, vilket kan leda till att de skjuter upp stora köp, inklusive bostäder.
Långvarig börsoro och lågkonjunktur
Om börsnedgången utvecklas till en mer allmän ekonomisk oro eller en global lågkonjunktur kan situationen på bostadsmarknaden förändras. Osäkerhet är aldrig ett bra klimat för stora investeringar och det kan ge en svag utvecklig på bostadsmarknaden. Men enligt Boije kan en sådan utveckling även leda till att centralbankerna sänker räntorna ytterligare för att stimulera ekonomin. Historiskt sett har lägre räntor gynnat bostadsmarknaden genom att göra det billigare att låna, vilket i sin tur driver upp efterfrågan på bostäder.
Aktuellt marknadsläge
Just nu är utbudet av bostäder på den svenska marknaden ”historiskt stort,” enligt SBAB. Detta stora utbud, tillsammans med högre räntor än för ett par år sedan, påverka bostadspriserna mer än börsens svängningar. I under sommaren har vi sett färre budgivare och längre annonstider framförallt för bostadsrätter, vilket indikerar en avvaktande marknad.
Sammanfattningsvis är det viktigt att förstå att medan börsen kan ge indikationer på vart ekonomin är på väg, är det främst faktorer som sysselsättning, inkomster och ränta som direkt påverkar bostadspriserna. Börsens påverkan är mest märkbar genom dess effekt på marknadspsykologin och hushållens riskvilja. Som Robert Boije från SBAB påpekar, är börsens inverkan på bostadspriserna ofta sekundär, men inte obetydlig.