Kan man sälja bostad i december?

Sälja bostad december

Så här års får vi ofta frågan om man kan sälja sin bostad i december. Det kan man såklart göra. Men man skall tänka igenom sin strategi lite extra och sedan beror det på vilken typ av objekt det gäller. I år är det dessutom lite extra att fundera på med stigande räntor och höga elpriser.

Extremt lågt utbud i december

Bostadsmarknaden i december månad karaktäriseras av ett extremt lågt utbud. År efter år kan man se att utbudet är i botten under andra halvan av december. Det gäller för både villor, lägenheter och fritidshus. Men betyder det att man inte kan sälja sin bostad i december?

Röda rutor slutet av december. Källa: Hemnet

Det kan gå väldigt bra att sälja sin bostad i december, men..

Det går absolut att sälja sin bostad i december och ibland till rena rekordpriser. Men det gäller att ha en plan B. Låt mig förklara, det finns alltid några spekulanter som bara måste ordna en ny bostad nu, nu! Detta kombinerat med ett extremt lågt utbud under december kan ge dig som säljer ett mycket gott förhandlingsläge.

Men eftersom det är relativt få spekulanter som letar så är det långt ifrån säkert att man hittar en köpare i december. Det man helst bör göra, om man har möjligheten, är att helgardera. Helgardera kan man t.ex göra genom att lägga ut bostaden som ”kommande försäljning”.

Strategi för att sälja bostad i december

Om du går ut med bostaden som kommande i december, men inte sätter dig i en sits där bostaden ”måste säljas i december” så kan du helgardera dig.

Helgarderingen går ut på att om du inte fått ett bud du är nöjd med i december så ”slår du på stora trumman i januari”.

Har du inte fått en toppbud i december så avvaktar du till mitten av Januari, när betydligt fler spekulanter aktivt letar bostad. Då lägger du ut annonsen skarpt till salu genom alla stora annonsplatser för bostäder som Hemnet, Booli och Boneo.

Här kan du läsa ett mer generellt resonemang kring vilken tid på året som lämpar sig för att sälja olika bostäder.

Lycka till med din försäljning!