Mäkla bostäder och springa på elitnivå

För lite drygt ett år sedan hände det mycket som kom att påverka hur mitt liv ser ut idag. Jag var inne på min sista termin på fastighetsutvecklingsprogrammet på KTH och hade precis börjat med förberedelserna inför min kandidatuppsats. Jag hade dessutom jobbat som trainee inom fastighetsvärdering i ett par månader.

Starten hos Privatmäklaren

Under ett seminarium på KTH stötte jag på min tidigare studiekompis, Andreas Persson, som tipsade mig om hans nya arbetsplats, Privatmäklaren (PM). Andreas och jag har alltid haft liknande mål med det framtida arbetslivet och han trodde därför att PM skulle passa mig perfekt. Efter att ha suttit ner och pratat med Carl Troedsson, som är VD och en av grundarna till företaget, kändes miljön helt rätt för mig.

Jag har alltid haft som mål att jobba för ett företag som hjälper människor i vardagen, snarare än att tjäna så mycket pengar som möjligt på dem. Att vara en del av Privatmäklarens resa mot att få fler människor att se fördelarna med att hålla visningarna själva och på så sätt spara tiotusentals-kronor under sin bostadsförsäljning, kändes inspirerande.

Min tanke när jag började plugga på KTH var att jobba inom värdering eller kanske förvaltning av fastigheter. Att jag istället hamnade i förmedlingsbranschen var den första stora förändringen av mina livsplaner. Jag är dock mer än nöjd med det valet.

Löpningen börjar ta plats i livet

Förutom att själva arbetet på PM är inspirerande med många olika arbetsuppgifter så insåg jag även att jag och Carl hade en sak gemensamt, intresset för konditionsidrott. Jag spelade hockey i Hammarby tills jag var 20-år, min styrka som hockeyspelare var alltid min syreupptagningsförmåga snarare än mitt målsinne. Jag har därför haft som mål att någon gång testa hur långt jag skulle kunna komma som löpare på distanser runt 10-kilometer. När jag började på PM var Carl mitt uppe i sin uppladdning inför Vasaloppet, där han siktade på en placering inom topp 200. Inspirerad av hans satsning startade jag själv en egen satsning i februari 2019, med målet att kvala in till den första startgruppen på Midnattsloppet i Stockholm, som anordnas i mitten av augusti varje år. Midnattsloppet är ett lopp på 10-kilometer, för att kvala in till den första startgruppen behövde man visa upp att man sprungit ett annat lopp under 36 minuter. Mitt personbästa var 37:23 från Midnattsloppet 2013 där jag helt oförberedd fick ta över min svågers startplats, då han dubbelbokat datumet.

Helt utan erfarenhet av hur man tränar för att bli en bra löpare, började jag lyssna på olika poddar och läsa Runners World. Loppet som jag bestämde mig för att springa, för att kvala in till Midnattsloppet, blev, Blodomloppet på Djurgården, som arrangerades i mitten av juni.

Träningen inför loppet kändes bra från dag ett och i mitten av april kände jag att målet om att springa under 36 minuter förmodligen skulle bli förhållandevis enkelt att klara av. Jag ställde därför om målsättningen till att springa loppet under 35 minuter.

Den positiva känslan höll i sig ända till dagen då loppet hölls. Resultatet blev att jag sprang mitt allra första lopp under eget namn på 34:28 och slutade på en andra plats. Detta var såklart långt över mina förhoppningar som jag hade när jag började springa i februari. Jag kände mig ganska överväldigad över att ha klarat mitt mål med så pass god marginal. När jag kom tillbaka till PM efter loppet övertalade Carl mig om att sätta nya mål och anmäla mig till fler lopp.

Satsningen mot eliten börjar

Jag bestämde mig därför för att träna mer strukturerat under sommaren och ta kontakt med en klubb så snart som möjligt. Jag skrev ett mail och förklarade min situation för Fredrik Uhrbom som är tränare i Fredrikshofs FIF. Han sa att jag var mer än välkommen att komma ner och träna med dem. Jag gjorde mitt första pass med Fredrikshofs FIF i mitten av augusti och blev ganska snabbt uppdaterad om att det fanns snabbare löpare än mig i klubben. Att träna med snabbare löpare gav snabbt effekt och lade grunden till att jag vann två 5-kilometerslopp i slutet av augusti.  

Jag behövde i detta läge ett nytt mål för att motivera mig själv att bli snabbare. Jag hittade ett lopp som jag verkligen ville få chansen att springa, SM-milen runt Riddarfjärden i juni 2020. För att kvala in till SM-milen var man tvungen att springa ett annat lopp under 33 minuter. Jag behövde därmed kapa min tid från Blodomloppet med en och en halv minut för att få deltaga. Jag började därför leta efter höstlopp, där man kunde få bra draghjälp, för att kunna ha en chans att klara målet. Valet föll på Hässelbyloppet i mitten av oktober. Jag hade hört talas om Hässelbyloppet tidigare och fick dessutom höra att det var ett av Sveriges snabbaste 10-kilometerslopp av mina nya klubbkompisar.

Samma sak som innan Blodomloppet utspelade sig inför Hässelbyloppet, det vill säga min träning inför loppet gick väldigt bra. Veckan innan loppet fick jag som tips av en klubbkamrat i Fredrikshof att satsa på att gå under 32 minuter, istället för 33.

Målet om SM-milen uppnått

Väl under loppet hade jag en väldigt bra känsla och slutade på en sjätte plats med tiden 32:09. Jag hade därmed klarat mitt nya mål och kvalificerat mig för att springa på SM-milen. Jag kunde dock inte sluta tänka på att jag bara var 10 sekunder från att springa under 32 minuter. Denna känsla gjorde att jag anmälde mig till ett lopp som heter Höstrusket som skulle hållas några veckor senare. Jag hade nämligen sett att det var flera snabba löpare från Spårvägen som anmält sig för loppet.

På Höstrusket lyckades jag springa på 31:37 som just nu är mitt personliga rekord. Jag har nu insett att jag kommer kunna konkurrera på högsta nivå i Sverige på 10-kilometer och säsongen 2020 är tänkt att bli säsongen då jag etablerar mig i toppen. Tyvärr så har alla lopp nu i början av säsongen ställts in på grund av coronaviruset. Fokus har därför ändrats till att försöka hålla mig frisk och smittfri tills denna väldigt tråkiga del av historien är slut. Jag är säker på att sommaren och resten av året kommer komma med bättre möjligheter och roligare tongångar för oss alla!

Ha det bra till dess och ta hand om er där hemma!

// Victor Smångs – Privatmäklaren