Missmatch på bostadsmarknaden?

När köpare och säljare har olika förväntningar och prisbild blir villamarknaden ibland lite segare. Det finns en del som tyder på att det är på gång att bli så nu, eller redan delvis är så.

Man ska inte dra för stora växlar av statistik från en enskild månad eller från en känsla man som enskild mäklare får baserat på ett fåtal affärer, men kombination av de båda kan vara en indikation på att något sker.

Hemnets rapport

I rapporten ”Hemnet om bostadsmarknaden september 2021” konstaterar man att det, trots att det fortfarande är säljarens marknad, går att se att ”en viss utplaning från i våras med något mindre uppgångar från utgångspris till slutpris och något längre säljtider”. Vidare är det färre mäklare som tror på att priserna ska gå upp. Hur tillförlitligt det är , det är svårt att säga. Både Hemnet och mäklarna har ju dock incitament att vilja snacka upp marknaden så viss betydelse kan det ha med ökad pessimism från mäklarkollektivet. 

Utbud av villor ökar också jämfört med förra året, utan att man kan e en ökning av antalet spekulanter. Tvärtom visar en annan indikation på att det är färre spekulanter på gång. Det är måttet på hur många av Hemnets besökare som anger att de planera köpa inom 6 månader när de tillfrågas på siten. Det gick ner under september.

Vår bild

Det som många mäklare möter, och som påverkar deras bedömning av framtiden, är säljare som utgår från att de ska få, inte lika mycket som grannen (det är sen gammalt), utan mycket mer.

Dessa säljare har sett att priserna går upp och tycker inte att 10% över snittpriset som funnits i området är särskilt bra, trots att dessa snittpriser redan räknats upp med index för en glödhet marknad. Priserna de inte tycker låter bra är alltså justerade för en uppgång som skett, men de vill ha mer och vill ofta ha betalt även för en ”framtida uppgång”.

Man kan som säljare vilja ha uppgången två gånger. Först säger statistiken att man ska få mer, och sen lägger man på på fler procent igen för att ”marknad har gått upp och skall fortsätta upp”. Många säljare vill också gärna jämföra med det som sålts för högst pris tidigare, medan mäklare tar med alla jämförbara försäljningar i sina bedömningar.

Trycket växer på mäklarna att övervärdera för att få in uppdraget, vilket då kan leda till att liggtiderna blir längre och längre. Samtidigt verkar köpare börja bli lite mer tveksamma till att betala de nya rekordnivåerna. De som kastade sig över husen börjar ”ta slut”. Det finns inte heller oändligt med spekulanter som kan och får ok från banken att betala ”extra miljoner” för bostäder nu, än de hade gett för ett par år sedan. Fler och fler spekulanter slår i max på sina lånelöfte innan budgivningen når en nivå som säljare är nöjd med.

Det stämmer överens med vår bild av nya tendenser den seanste tiden. Det har dock hänt förut under de senast åren och sen sätter rallyt igång igen när potentiella köpare märkt att priserna inte gått ner och fruktar att det är ännu dyrare senare. Den som lever får se vad som sker härnäst.