Myten om spekulantregister

Jag har den senaste veckan roat mig med att gå igenom olika artiklar på nätet där de tipsar om hur man ska tänka när man anlitar en mäklare. I nästan alla reportage jag läst har de framhävt samma sak som väldigt betydelsefull. Det jag pratar om är fastighetsmäklarnas spekulantregister.

Artiklarna menar att man ska välja den mäklare som har störst spekulantregister med potentiella köpare i det område där din bostad ligger. Teorin är att den mäklare som har störst spekulantregister når ut till fler köpare som har intresse för just din bostad.

Jag skulle dock säga att denna teori mer eller mindre tappat fotfäste i och med uppkomsten av Hemnet. Jag tror att den enda gången spekulantregister är värdefulla är när väldigt exklusiva objekt säljs, där man väljer att inte annonsera på Hemnet. I dessa fall väljer både köpare och säljare att anförtro sig till en specifik mäklarfirma för att få ihop affären. Dessa objekt är dock en väldigt liten del av bostadsmarknaden.

Frågan man bör ställa sig är därför hur unika spekulantregistren är? Är det troligt att det finns köpare som helt och hållet lämnar över ansvaret att hitta en bostad till en mäklarfirma?

Charlotta Karlsson på Innerstadsspecialisten är också inne på att just Hemnet är anledningen till att tveka på spekulantregisters betydelse. I ett reportage för tidningen Café nämner hon att:

”Det största spekulantregistret är Hemnet och det har alla firmor tillgång till”

Jag tror Charlotta har en poäng i det hon säger. Med största sannolikhet så kommer potentiella köpare leta dagligen på Hemnet efter bostäder i det område där de vill bosätta sig. Att det finns köpare som helt och hållet slutar leta efter sin framtida bostad på Hemnet och andra marknadsplatser för att istället ge sina kontaktuppgifter till en mäklare låter för mig helt osannolikt. Man sätter sig helt enkelt inte i soffan och väntar på att en mäklare ska ringa och meddela att det finns en bostad till försäljning i området där man vill bo.

Frågan man bör ställa sig är helt enkelt. Hur många fler potentiella köpare finns på dessa spekulantregister som inte redan har koll på utbudet på Hemnet?