Stockholms bästa mäklare?

Det viktigaste för att lyckas med din försäljning är att få ut din bostadsannons på Hemnet. Vilken mäklare du väljer är inte av samma betydelse. Jag tänker i detta inlägg berätta om hur jag kom fram till den slutsatsen.

För ett antal år sedan frågade en kompis om jag kunde hjälpa honom sälja hans bostadsrätt på 2 rum och kök i centrala Stockholm. Hans mål med försäljningen var att göra en så stor vinst som möjligt. Eftersom jag pluggade fastighetsekonomi på KTH vid tillfället, trodde han att jag visste allt om hur man gör för att maximera vinsten vid en bostadsrättsförsäljning.

Man vill ju alltid hjälpa en vän, så jag tog på mig uppgiften att hjälpa honom sälja lägenheten.

Hur vi gick till väga i valet av mäklare

Det första vi började med var att höra av oss till alla stora mäklarbyråer och fråga vem som var deras bästa säljare i Stockholms innerstad. Efter att vi bestämt möte med fem olika mäklare, föll valet på en av dem. Vi tyckte mäklaren kändes rätt då han försäkrade oss om att han var den som kämpade hårdast för att få till rätt slutpris.

Det märkliga var dock att lägenheten såldes till samma snittpris som andra lägenheter i området, enligt statistik från Hemnet.

Varför fick vi inte ett högre slutpris?

Varför hade vi inte fått ett högre slutpris än snittpriset? Vi hade ju anställt den bästa mäklaren. Problemet var att alla spekulanter hade koll på slutpriserna på Hemnet. De visste därmed vad som var ett rimligt pris att ge för lägenheten.

Hur ska man då tänka om man vill få ut så mycket som möjligt av sin försäljning? Spelar det någon roll vilken mäklare man använder sig av?

Statistiken på Hemnet är avgörande

Eftersom merparten av spekulanterna har koll på slutpriserna på Hemnet, tror jag inte det spelar någon betydande roll i områden där det finns många jämförelseobjekt.

Vad jag däremot anser spelar roll är att komma utmed din bostadsannons på Hemnet. Det sägs att upp till 90 procent av alla bostadsförsäljningar i dagsläget sker via Hemnet. Eftersom man endast kan annonsera på Hemnet via en mäklare borde därför fokus ligga på mäklararvodet.

Fokusera inte bara på slutpriset

Jag ser bostadsförsäljningen som en resultaträkning. Vad jag fokuserade på när jag hjälpte min kompis var enbart intäktssidan. Det vill säga, vilken mäklare kan sälja lägenheten till högst pris. Eftersom alla spekulanter hade tillgång till Hemnets försäljningsstatistik var det svårt för vår mäklare att påverka detta. Vad jag borde fokuserat på är den andra sidan av en resultaträkning, utgiftssidan.

För att få ut så mycket pengar som möjligt av försäljningen skulle jag tänkt på att få ner mäklararvodet samtidigt som annonsen kom ut på Hemnet.