Statistiken visar på nedåtgående priser i hela landet för både bostadsrätter och villor. Marknaden är dock ”ojämn”. Många objekt säljs fortfarande på riktigt höga nivåer. Det kan möjligtvis förklaras med att grunderna för en fortsatt stark bostadsmarknad fortfarande är intakta. Hur skall man då tänka om man vill flytta och sälja sitt nuvarande boende?
Statistiken pekar fortsatt nedåt
Enligt Svensk Mäklarstatistik så sjönk priserna i juli på bostadsrätter med -4% och villapriserna med -1% i riket som helhet. Prisutvecklingen på årsbasis för bostadsrätter är nu -2% medan villorna ligger på +1%. Utbudet av bostäder är högt om man tittar på siffror från Hemnet och Booli. Detta i kombinationen med att antalet sålda bostäder är lägre än vanligt innebär att det för tillfället byggs upp ”ett lager av osålda bostäder”. Det är tydligt att många bostäder som tidigare under året varit till salu, men inte blivit sålda kommer ut igen. Det som sker är att säljarna fortfarande har höga förväntningar på slutpriser, men att köparna anser att priserna skall ned ännu mer.
Ingen vill sälja till lägre pris än vad grannen gjorde för ett halvår sedan.
Så även om marknaden redan gått ned så ser det ut att finnas tecken på fortsatta nedgångar på bostadsmarknaden framöver.
Kan det bli stigande priser på bostäder?
På kort sikt är trenden definitivt negativ, men enskilda bostäder säljs fortfarande på rena rekordnivåer. Detta beror troligtvis på det faktum att många svenskar har mycket god ekonomi, arbetsmarknaden fortfarande är stark, i grunden råder det bostadsbrist och att det finns ett fortsatt stort intresse för att bo bra.
På lång sikt ser det ljusare ut. I grunden råder som sagt bostadsbrist i Sverige. Byggandet är på låga nivåer och bromsas upp ytterligare av rådande läge med höga räntor, inflation och skyhöga byggkostnader. Det kan betyda att OM omvärlden stabiliseras, arbetsmarknaden är fortsatt stark och räntehöjningarna visar önskade effekt med sjunkande inflation så kan det blir riktig fart på bostadsmarknaden igen.
Hur skall man tänka kring köp och försäljning av bostad nu?
Det finns såklart inget facit och allt handlar om dina prioriteringar och din ekonomi. Men grundtipset är att försöka tänka långsiktigt.
Köpa
Om du hittat ditt drömboende och du har råd att köpa det så tycker jag inte att man skall vara rädd för att köpa. Ligger man på gränsen till vad man har råd med så är det såklart skönt att kunna sälja först och köpa sedan för att ha total kontroll.
Har du till och med så god ekonomi att du kan behålla ett tidigare boende och hyra ut det under en period så kan det vara en lyckad strategi. Efterfrågan på bostäder att hyra lär bara stiga framöver. Många bostadsrättsföreningar är mer liberala med uthyrning, nu när marknaden för att sälja är trög.
Är du mer ute efter att köpa spekulationssyfte så kan det vara läge att vänta ut marknaden lite till. Hösten och vintern kan med stor sannolikhet bjuda på möjligheter att köpa vissa objekt ”billigt”. I ett läge där många objekt, framförallt i storstäderna, inte blivit sålda så kan man räkna med att en andel av säljarna kommer tvingas att sälja till lägre priser framöver om de redan köpt något nytt.
Sälja
Om du skall sälja se till att ha tid på dig. Försök undvika att sätta dig i ett läge där du kan vara tvungen att sälja. Ha både en plan B och plan C om det skulle gå trögt. Testa gärna marknaden genom att lägga det som kommande först. Faktum är att Privatmäklarens modell där du själv är involverad och sköter visningarna passar extra bra i en svår marknad. Inte nog med att arvodet är lågt och du behåller mer av pengarna. Dessutom kan du som säljare med fortsatt engagemang fortsätta visa din bostad även om den inte blir såld direkt. Många av säljare upplever att deras mäklare tappar engagemang och har svårt att hinna visa bostaden om den inte blir såld ”direkt”. De har en tendens att prioritera de objekt som är nya. Mer information om Privatmäklarens modell för att sälja bostäder