Bostadspriserna återhämtar sig efter förra årets dipp – Hemnets marknadsanalytiker ger sin syn på saken

bostadsmarknaden 2023

Efter förra årets prisfall har bostadspriserna börjat återhämta sig under 2023. Hemnets marknadsanalytiker, Erik Holmberg, har undersökt de senaste trenderna på bostadsmarknaden och delar med sig av sina spaningar. Läs vidare för att få värdefull information om dagens bostadsmarknad och prisutveckling.

Färre bostäder till salu påverkar priserna

Efter förra årets prisfall har bostadspriserna börjat återhämta sig under 2023. En faktor som kan ha bidragit till de senaste prisökningarna på bostadsmarknaden är det minskade utbudet av bostäder till salu. Hemnets marknadsanalytiker, Erik Holmberg, pekar på att antalet publicerade lägenheter och villor minskade med 21% respektive 19% i mars 2023 jämfört med föregående år.

Låg aktivitet hos säljare påverkar inte priserna lika mycket

Även om utbudet av bostäder fortfarande är högt, är det en del som har legat ute till försäljning under lång tid. Dessa bostäder har oftast mindre aktivitet hos säljaren och påverkar inte priserna lika mycket som nyare bostäder på marknaden gör.

Vanligare att sälja innan man köper

En annan intressant observation är att det har blivit vanligare bland bostadsbytare att sälja innan de köper en ny bostad. Detta har lett till färre försäljningar på marknaden, men också en dämpning i prisnedgången.

Anpassa prisförväntningarna till den nya marknaden

Om du vill sälja din bostad på dagens marknad kan det vara bra att anpassa dina prisförväntningar till den nya marknaden. Tålamod kan också vara en nyckelfaktor eftersom det kan ta lite längre tid att hitta rätt köpare. Men var inte rädd för att ta chansen, det finns köpare där ute. En tänkbar strategi är att sälja när inte så många andra gör det till exempel på sommaren.

Avslutning:

Vi hoppas att denna artikel har varit en intressant läsning och att den har hjälpt till att klargöra några av de senaste trenderna på bostadsmarknaden. Tack till Hemnet och Erik Holmberg för deras värdefulla analys. Kom ihåg att anpassa dina prisförväntningar och ha tålamod, så kommer du att lyckas på dagens bostadsmarknad.