Kan man sälja bostad på sommaren?

Sälja bostad på sommaren

Sommaren ses av många som den sämsta tiden på året för att sälja bostad. Men stämmer det verkligen? Vi på Privatmäklaren har följt marknaden under många år och kan konstatera att sommaren bjuder på många rena rekordförsäljningar av både hus och lägenheter. Det är dock lite speciellt att sälja bostad under sommaren. Det kan gå väldigt bra att sälja på sommaren, men det är inte bra att vara i en situation där man är tvungen att sälja under sommaren. Vill du sälja din bostad i juni eller juli så se till att ha en plan B.

Försäljningsstatistiken för bostäder svår att tyda

Det finns undersökningar som visat att det är fler objekt som säljs under årets snittpriser i juni och juli än under resten av året.  Och tvärtom att det i augusti och januari är en högre andel av försäljningar där slutpriset hamnat över årssnittet.

Som vanligt när det gäller statistik så behöver man titta om det finns andra faktorer som påverkar statistiken för försäljningspriser under sommarmånaderna.

Faktorer som påverkar statistiken negativt

 • Högre andel ”surdegar” som säljs. Dvs objekt som legat ute säljs när utbudet minskar och spekulanter har tid att åka och titta på objekt längre bort. Oftast blir det inga budgivningar och slutpriserna på ”surdegarna” ligger oftast lägre än snittet.
 • Andelelen Stockholmsobjekt sjunker. Stockholmare verkar mindre benägna att sälja under sommaren än övriga befolkningen. Och eftersom priserna på bostäder i Stockholm är väldigt höga så påverkar även detta snittpriserna negativt under sommaren.

Sammantaget skall man alltså vara försiktig med att dra några slutsatser utifrån statistiken om man inte gräver djupare än vad t.ex. tidningarna normalt gör.

Vad talar för att sälja på sommaren

 • Det finns betydligt färre konkurrerande objekt. Som alla vet så spelar tillgång och efterfrågan stor roll för priset.
 • Vanligt med spekulanter som av olika anledningar ”Måste ha tag på en bostad nu direkt”. Dvs bra förhandlingsposition för dig som säljare.
 • Spekulanter är mer positiva och glada under sommaren och tar kanske mer offensiva beslut.
 • Spekulanter har mer tid att i lugn och ro titta på objekt de är intresserade av
 • Säljer du en villa eller ett fritidshus så visar sig bostaden ofta från sin bästa sida i sol och grönska.
 • Säljer du en mindre lägenhet i en studentstad kan det vara klockrent att sälja under sommaren när antagningsbesked inför höstterminen kommer.

Vad talar emot att sälja på sommaren?

 • Det är generellt färre besökare på visningarna och därmed färre deltagare i budgivningarna. Många potentiella spekulanter har helt enkel annat för sig. De prioriterar stranden och hängmattan före visningar.

Skall man resonera olika om det är en villa, ett fritidshus eller en lägenhet man skall sälja?

Det är svårt att generalisera och som vi varit inne på tidigare i artikeln kan typen av objekt vara en faktor att ta hänsyn till. Men även specifika egenskaper hos det enskilda objektet kan vara mer eller mindre lämpliga för en försäljning under sommaren.

Sälja villa på sommaren

Villor visar sig ofta från sin bästa sida under sommaren. Trädgården grönskar och det är lättare att skapa en tilltalande inramning av sitt hus. Spekulanter som bor i lägenhet längtar ut och vill ha egen gräsmatta, hammock och grill. Man ser framför sig hur man kan leka i trädgården med barnen och njuta av ett glas vin på verandan. Detta känslomässiga läge kombinerat med ett lågt utbud kan göra att din villa säljs till rekordpris under sommaren.

Sälja lägenhet på sommaren

Volymen av bostadsrätter till salu sjunker dramatiskt under juni och juli. Konkurrensen blir därmed avsevärt lägre för de objekt som trots allt läggs ut. Även lägenhetsförsäljningar kan vara lyckosamma under sommaren, men räkna med färre besökare på visningarna jämfört med vår eller tidig höst. Det är därför extra viktigt att ha klart för sig vilket pris man skulle känna sig nöjd med. Det slutar inte sällan med en förhandling mellan säljaren och en ensam, men väldigt intresserad spekulant.

Sälja fritidshus på sommaren

För vissa fritidshus är sommaren en helt perfekt tid att sälja. Om du t.ex säljer en stuga eller ett torp på Öland eller någon annan typisk sommardestination så är en försäljning under sommaren många gånger optimal. Spekulanter kan komma och se huset under sommaren när det är i sitt esse.  

Handlar det istället om en fjällstuga behöver det inte vara fel att testa sälja under sommaren heller (fjällen minus mygg under sommaren är fantastiskt). Men säljer du din fjällstuga som främst används under vintern så se till att ha bra bildmaterial även från vintern så att spekulanter kan tänka sig in i hur stugan ter sig under högsäsongen.

Sammanfattningsvis – sommaren kan vara ett guldläge att sälja bostad

Oavsett vilken typ av bostad du skall sälja så kan sommaren vara en bra tid. Men man skall samtidigt vara försiktig med att hamna i situation när man är ”tvungen att sälja”. Omsättningen av bostäder är lägre och därför kan resultaten vara betydligt spretigare än under perioder med högre omsättning. Rena rekordförsäljningar kan blandas med absoluta bottennapp.

Två strategier som kan vara lämpliga är

 1. Gå ut med skarp försäljning och visningar i juni eller juli och utnyttja att konkurrensen är låg. Går det inte vägen, dvs att du inte får ett toppbud du vill sälja för så pausar du annonsen tills nästa period med högre omsättning. Normalt andra halvan av augusti. Privatmäklarens digitala mäklartjänst fungerar perfekt om du kan tänka dig att visa bostaden själv.
 2. Lägg ut ditt objekt som ”kommande” låt de verkligt heta spekulanterna höra av sig och var beredd att förhandla om pris. Hittar du din drömköpare är allt frid och fröjd och du har en toppförsäljning. Annars lägger du bara ut annonsen som skarpt till salu när högsäsongen med större omsättning närmar sig.

Här kan du läsa ett mer generellt resonemang om vilken tid på året det är bäst att sälja bostad

Lycka till med din sommarförsäljning!