Sälja bostad våren/sommaren 2023: Tips för att lyckas på dagens bostadsmarknad

hus på udde

Vill du sälja bostad våren/sommaren 2023? Även om nyheterna kring bostadsmarknaden kan vara dystra, finns det fortfarande möjligheter att sälja din bostad. I den här artikeln går vi igenom hur bostadsmarknaden ser ut just nu och ger dig konkreta tips för att lyckas med försäljningen.

Läget på bostadsmarknaden

För närvarande är bostadsmarknaden i en ovanlig situation. Utbudet upplevs som lågt, trots att det generellt är rekordhögt. Detta beror på det låga tillflödet av nya bostäder till salu. Bostäder som legat ute länge kännetecknas ofta av låg aktivitet och har inte anpassat sig till det nya prisläget. Trots detta upplever många säljare, som nu lägger ut nya bostäder till försäljning, en god tillströmning av spekulanter och i många fall även budgivningar med förhållandevis bra slutpriser.

Så agerar du för att sälja bostad våren/sommaren 2023

För att lyckas med din bostadsförsäljning i dagens marknadsläge behöver du ha en strategi och anpassa dig efter rådande förhållanden. Här är några tips för att sälja din bostad under våren/sommaren 2023:

  1. Sätt realistiska förväntningar. Kolla upp aktuell statistik för försäljningar i ditt område, till exempel från Svensk Mäklarstatistik eller Booli, som visar tidigare sålda bostäder. Du kan också värdera din bostad online hos Privatmäklaran. Genom att ha rimliga förväntningar ökar du chansen att hitta en köpare.
  2. Lär känna det aktuella prisläget för liknande bostäder. Testa marknaden innan du säljer genom att lista din bostad som en ”kommande försäljning”. Detta kan ge dig insikt om intresset för din bostad och hjälpa dig att fastställa ett realistiskt pris.
  3. Undvik tidspress. Privatmäklarens modell, där du själv är involverad och sköter visningarna, passar särskilt bra i en tuffare marknad. Inte nog med att arvodet är lågt och du behåller mer av pengarna; du kan också fortsätta visa din bostad även om den inte blir såld direkt. Många säljare upplever att deras mäklare tappar engagemang och har svårt att hinna visa bostaden om den inte blir såld ”direkt”, medan de prioriterar nya objekt. Läs mer om Privatmäklarens modell för att sälja bostäder här.

Sammanfattning: Hur du lyckas sälja din bostad våren/sommaren 2023

Att sälja din bostad under våren eller sommaren 2023 kan vara en utmaning, men det är inte omöjligt. För att lyckas med försäljningen bör du sätta realistiska förväntningar genom att studera aktuell statistik och prisläget för liknande bostäder i ditt område. Undvik tidspress och överväg att testa marknaden genom att lägga din bostad bland kommande bostäder till salu. Nå maximal effekt genom att använda Privatmäklarens modell, där du själv är involverad i visningarna, för att få mer kontroll över försäljningsprocessen och behålla mer av pengarna. Genom att följa dessa tips ökar du chansen att sälja din bostad till ett bra pris trots den tuffa marknadssituationen.

Lycka till med din bostadsförsäljning!