TT: Här säljs husen utan mäklare

Det är vanligare med privatförsäljningar i län som domineras av landsbygd. De stora pengarna att spara finns dock i storstäderna!

Tidningarnas Telegrambyrå (TT) har i veckan som gått skrivit en artikel som publicerat i många tidningar (bl.a. DN ”Här säljs husen utan hjälp från mäklare”) om privatförsäljningar. Två poänger kan göras om det:

1. De delar av landet där det är vanligare med privatförsäljningar har lägre bostadspriser och därför känns ett mäklararvode på tiotusentals kronor för dyrt. Exemplet som tas är att betala 40 000 i arvode på en försäljning på 200 000 kr. Då säljer man gärna helt privat. De lokala mäklarna där har i vissa fall också svårt att komma till de som bor illa till för visningar. Det blir inte ekonomiskt försvarbart att resa långt för visningarna. Detta löses enligt mig bäst med att man har mäklare, men sköter visningen själv. Då behöver mäklaren, eller dennes representant såsom en fotograf, bara komma dit en gång. De möjliggör en förmedling genom mäklare utan att arvodet springer iväg.

2. Om ett arvode på 40 000 känns dyrt, så finns det ännu större pengar att spara på arvodet i storstäderna eftersom arvodet är betydligt högre. Arvoden över 100 000 är inget ovanligt i storstäderna.

Förklaringen anges vara att när man säljer ett dyrare objekt (exempelvis 5 miljoner) så blir spekulanter oroliga om ingen mäklare är inblandad. Det är rimligt. Hemnet nämns också som ett skäl. De är så dominerande att det är riskabelt att strunta i mäklare för då kan man inte annonsera där. Den risken förefaller större vid dyrare objekt.

Det jag kan tycka saknas i en i övrigt bra artikel är att distansmäklare som Privatmäklaren löser dessa problem.

Hos oss på Privatmäklaren får man alla fördelarna med en mäklare och betalar ett lågt fast arvode. Om man kan tänka sig att sköta visningen själv så finns stora pengar att spara. Vi tar bara 17 500 för hela förmedlingsuppdraget. Ju dyrare din bostad är desto mer arvode betalar du generellt sätt. Således har du ännu mer att spara på arvodet om du har ett dyrare objekt. Det finns inget som tyder på att du får mindre betalt med en distansmäklare som låter dig sköta visningen själv. Enligt de undersökningar som finns är det snarare tvärtom. Du kan t.o.m få bättre betalt om du engagerar dig i din egen försäljning.

Vi välkomnar den här diskussionen och får anledning att återkomma!